fbpx

SeminteGazon.ro

Tunderea gazonului crescut prea inalt

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Exista, si nu de putine ori, situatia cand gazonul nostru are o inaltime mare de 10-14 cm dupa perioade lungi cu ploi fie nu am avut timpul necesar sa tundem gazonul la momentul potrivit.

O gresala frecvent inatalnita care pe termen lung dauneaza grav gazonului este tunderea de la o talie mare de 10-14 cm la 4-5 cm, numita si ‘scalparea gazonului’.  Cand gazonul nu este tuns regulat si tinut scurt la 5-6 cm el incepe sa formeze frunze la o inaltime mai mare fata de sol. In mod normal gazonul are o ‘tulpinita’ care are 1-3 cm insa daca el este lasat sa creasca si depaseste 10 cm si tulpinita lui se va lungi, implicit si punctul de unde se formeaza noile frunze va fi mai sus fata de sol.

In momentul cand tundem gazonul de la 10-14 cm la 5-6 cm el va ramane doar cu acele tulpinite, fara frunze sau prea putine frunze care sa produca in continuare hrana.

Gazonul stocheaza nutrienti de rezerva in radacina si tulpinita insa daca repetam aceste tunderi de la 10-14 cm la 5-6 cm gazonul nu va mai avea stocati nutrientii necesari sa dea noi frunze si el se va rari foarte tare, vor invada buruienile si gazonul va fi total compromis.

Cum se face tunderea gazonului cand are o inaltime mare de 10-14 cm?

Ca sa nu afectam gazonul tunderea se face printr-o scurtare initiala la o inaltime cat mai mare (de obicei masinile de tuns au o inaltime maxima de 7-8 cm). Lasam gazonul sa se refaca 3-4 zile, il tundem din nou la 7-8 cm, il lasam inca 3-4 zile si apoi reducem treptat cu 1 cm la fiecare tundere pana ajungem din nou la talia dorita.

Daca gazonul a ajuns la o inaltime de peste 14 cm folositi un trimmer pentru prima tundere, taiati cat se poate de sus ca sa puteti tunde peste 2-3 zile cu masina de tuns.

Gazonul trebuie scurtat putin cate putin ca sa isi poata reveni, sa poata sa formeze frunze noi si sa isi produca hrana.

Tundeti intotdeauna cand iarba e uscata si ascutiti periodic lamele.

Gazonul cu cat este tuns mai des cu atat el va fi mai frumos, des si sanatos.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »