fbpx

SeminteGazon.ro

Tunderea gazonului

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Tunderea gazonului

PRIMA TUNDERE

Prima tundere a gazonului se executa cand acesta are 7 –10 cm inaltime. Lucrarea are un grad de dificultate ridicat deoarece plantele sunt sensibile la smulgere. Aceasta lucrare se executa cu ajutorul cositorilor cu lame rotative (masini de tuns mecanice sau electrice); foarte important lucru –cutitele trebuie ascutite foarte bine (daca nu sunt bine ascutite in loc sa taie acestea smulg gazonul), distrugandu-l iremediabil.

Urmatoarea tundere a gazonului se face la un interval de 8 –10 zile, dupa care se intra in regim normal (in perioadele de maxima crestere – primavara si toamna, in functie de conditiile climatice si de umiditatea asigurata): tunderea gazonului se face saptamanal, sau maximum o data la 10 zile).

DE AVUT IN VEDERE LA TUNDEREA GAZONULUI

Atentie – nu tundeti o peluza uda!

Gazonul in mod normal se tunde o data pe saptamana, cand cresterea este intensiva. Spre sfarsitul verii, sau pe periada caniculelor se poate intampla ca sa fie necesar doar din doua in doua saptamani. Inaltimea gazonul poate varia intre 3 si 6 cm in functie de calitate, gazonurile de inalta calitate avand inaltimea de aprox. 3 cm.

Regula de baza este, ca sa nu taiem mai mult de o treime din inaltimea totala a gazonului, altfel putem dauna gazonului.

Daca am neglijat tunderea, atunci este recomandat ca sa coboram treptat inaltimea de taiere, pana ce ajungem la cea obisnuita.

Alegerea masinii de tuns gazonul se face in functie de suprafata, fiind mai multe optiuni de evaluat. Pentru suprafete mici si mijlocii se poate alege un aparat manual sau o masina electrica. De asemenea este de preferat una cu colector, si daca aveti posibilitatea (bugetul) optati pentru un colector din plastic, acesta fiind mai usor de golit si curatat.

Frecventa tunderii

Cele mai frumoase peluze de gazon sunt tunse foarte des. De exemplu pe terenurile de golf tunderea se face de doua ori pe zi ! Fara a face la fel, trebuie sa tundeti cel putin o data pe saptamana pentru a obtine densitatea si aspectul unui covor verde. In functie de sezon, modulati aceasta frecventa.

Primavara, cand cresterea este importanta, trei tunderi ale gazonului in doua saptamani pot fi necesare si utile. In mijlocul verii insa, o tundere la doua saptamani este suficienta.

Toamna, este inca o perioada de crestere deci tunderea saptamanala se va impune. In toate cazurile, nu asteptati ca gazonul sa fie foarte inalt.

Cum sa tundem gazonul Pentru a face repede si eficace, nu tundeti gazonul oricum. Cateva reguli simple transforma aceasta corvoada intr-o placere. Evitati sa tundeti gazonul intotdeauna in acelasi sens. In acest fel pamantul nu se va tasa pe urmele pasilor Dvs si nu vor aparea semne. Reglati cele 4 roti ale masinii de tuns la aceiasi inaltime. In asa fel incat cutitul sa taie perfect orizontal.

Sensul tunderii Pasand de fiecare data masina de tuns intr-un alt sens favorizeaza o crestere armonioasa, regulata. Trasati intai marginile, dupa care incepeti sa tundeti dus-intors, incercand sa retaiati marginea tunderii precedente, in asa fel incat sa nu ramana „smocuri” de iarba netaiata.

Inaltimea ideala Pentru o peluza rustica, media este de 3-5 cm primavara si 5-7 cm vara. Indata ce incepe perioada de seceta, reglati inaltimea taierii mai sus.

Toamna, puteti cobora „garda”, pentru a o reinalta inaintea venirii iernii. Inca o data, reglati inaltimea egala pe cele patru roti pentru a avea o taiere orizontala.

Trebuie culeasa iarba taiata sau lasata pe teren? Culeasa sau nu, parerile sunt foarte impartite pe acest subiect. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei: cea in care iarba taiata este lasata pe gazon se numeste „mulching”.

Mulching-aceasta tehnica de a lasa iarba taiata pe gazon prezinta avantajul ca iarba taiata devine fertilizant dupa descompunere diminuiand aportul de ingrasaminte clasice, economisim timp si bani. Pentru a profita insa de aceasta, trebuie ca iarba taiata sa dispara repede daca nu vrem sa avem un pat de masa verde in decompozitie. Aceasta tehnica presupune cantitati mici de iarba, deci tunderi foarte dese, si un climat cald pentru ca iarba sa se descompuna repede. Pentru aceasta, taiati in zi fara ploaie si nu inainte ca roua sa se fi evaporat.

Cealalta tehnica, de a aduna iarba, se aplica imperativ primavara si toamna, cand iarba este grasa si cresterea rapida. Trebuie stiut ca cantitatile mari de gazon taiat putrezesc si pot aduce boli gazonului (ciuperci, etc).

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest

#intretinerea gazonului

#tunderea gazonului

#insamantare gazon

#fertilizare gazon

#seminte de gazon

#ingrasamant gazon primavara

#ingrasamant gazon

#gazon rulou

#seminte de iarba

#seminte gazon profesional

#gazon

Aboneaza-te la newsletter pentru articole exclusive.

MUST READ

Alte articole

udarea dupa semanarea gazonului
Semanarea gazonului
admin

Cum irigam (udam) gazonul dupa insamantare?

Udarea dupa insamantare se imparte in 3 perioade: udarea pana samanta germineaza ziua 1-15 dupa insamantare, udarea cand iarba e deja rasarita are 5-6 cm radacina e proeminenta si deja gazonul isi poate procura apa de la adancime; (va recomand sa smulgeti cateva fire sa vedeti cat de lunga e radacina), iar a treia etapa e udarea gazonului format

Citeste tot articolul »