fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

Tunderea gazonului

Lucrari in gazon explicate pe intelesul tuturor

Inaltimea de tundere

Cateva situatii in care se poate afla gazonul dvs acum:

In portiunile de curte unde e umbra in mare parte a zilei in perioada de toamna/ iarna probabil gazonul s-a rarit foarte tare. Gazonul are nevoie de minim 3-4 ore de soare zilnic altfel incepe sa se rareasca. Puteti arunca seminte si acum in iarna, ele vor germina la momentul cand temperatura e potrivita sau puteti astepta pana in primavara cand puteti face si o nivelare cu suprainsamantare. 

Probabil ca dupa iarna, unele zone din peluza nu se prezinta in cea mai buna forma, cauzele sunt: 

 • UMBRA: zonele din peluza care nu au beneficiat de soare pe timpul toamnei-iernii, cel putin sa fi avut 3-4 ore de soare se raresc pe perioada iernii, insa odata cu venirea sorelui se vor indesa iar destul de bine; se poate interveni cu seminte incepand de la inceputul lunii aprilie cand soarele incepe sa bata acolo cateva ore; aici probabil si-a facut aparitia si muschiul; 
 • TRAFICUL: peluzele pe care a fost trafic in perioada de iarna cand iarba era inghetata acum prezinta multe fire aurii/brunificate insa dupa cateva tunsori isi va reveni;

Dupa iarna pot exista zone cu iarba brunificata/ aurie:

 • acestea pot fi buruieni daca intreg smocul de iarba e brunificat  (sunt buruieni care pe perioada iernii intra in dormanta, in special buruienile cu frunza ingusta- cele care seamana cu iarba: poa annua, pir tarator, etc.) 
 • daca sunt brunificate doar frunzele de la baza smocului atunci e vorba de frunze care au murit pe parcursul iernii, acesta fiind un proces normal. In primavara la scarificare se indeparteaza usor.
 • din cauza gerului varfurile frunzelor se pot ingalbeni sau chiar sa ia o culoare bruna/gri, acesta e un proces normal, planta nu este afectata, varfurile deteriorate le puteti indeparta prin tundere
 • pete brunificate de forma circulara : sunt urme de la o boala care afecteaza gazonul mai ales iarna. Nu trebuie aplicat fungicid decat daca este un fenomen extins in iarba.
Luna Martie
 1. Prima tundere dupa iarna: daca nu ati facut primul tuns dupa iarna acum ar trebui facut;  sa tundeti cu cutitele masinii de tuns ascutite; in cazul in care iarba e inalta setati masina de tuns pe cea mai inalta treapta urmand ca peste cateva zile sa mai coborati din inaltime
 2. Cand temperaturile sunt de peste 10-12C ziua, se mentin acolo sau sunt in crestere si nu sunt temperaturi sub zero grade noaptea puteti aplica foliari dupa cum e descris in videoul de mai sus. Acesti foliari ii veti putea folosi si pe parcursul anului; ingrasamintele foliare (lichide) vor da hrana rapid asimilabila gazonului care va incepe sa creasca si prin tundere se vor indeparta varfurile uscate ale gazonului 
 3. In cazul  in care gazonul e foarte plin de iarba uscata atunci puteti scarifica folosind arborele cu sarme al masinii de scarificat cu garda mai sus, doar atat cat sa scoateti iarba uscata care e pe verticala, crati loc pentru noi frunze, aerul va circula mai bine si va zvanta solul, firele moarte nu mai tin umbra si gazonul va capata o culoare mai verde. 
 4. Prima aplicare de fertilizant solid sa o faceti cand temperaturile sunt in jurul a 12-14C grade ziua si se mentin sau sunt in crestere in perioada urmatoare. Ideal ar fi ca inainte de aplicarea fertilizantului solid sa faceti o scarificare usoara cum e descrisa mai sus. Un reper bun pentru aplicarea ingrasamantului solid e momentul cand iarba e tunsa de 2-3 ori dupa iarna, inseamna ca deja ea creste, e activa. 

ATENTIE! In cazul in care doriti sa faceti suprainsamantare in primavara (aprilie) nu aplicati fertilizant solid in martie; faceti  1-2 aplicari de ingrasamant foliar pe perioada lunii martie, urmand ca la inceput de aprilie cand faceti scarificarea sa aplicati semintele, ingrasamantul pentru suprainsamantare. Daca doriti sa faceti suprainsamantarea in luna mai atunci acum in martie puteti aplica ingrasamant solid.

Mai jos sunt detaliate fiecare din operatiile de intretinere ale gazonului in luna martie. Ele cuprind oarecum si lunile aprilie si mai pentru ca dvs sa va puteti face un plan pentru perioada urmatoare.

Tunderea

Primavara puteti tunde ceva mai jos gazonul decat in restul anului, preferabil nu mai scurt de 5 cm respectand regula de a nu taia mai mult de ⅓ din lungimea firului la o tundere. Foarte important tunsul in lunile aprilie-mai cand iarba e foarte activa: daca e lasata prea inalta poate avea tendinta sa formeze tije pentru seminte (tulpinitele se ingroasa, frunzele se formeaza mai sus) care ulterior sunt foarte deranjante cand calcati descult si dupa tundere gazonul are o culoare galbui neplacuta.

Tunderea incorecta a gazonului nerespectand regula de a nu taia mai mult de 1/3 din lungimea firului

Irigarea

Incepeti sa irigati cand solul e putin uscat la suprafata lui si nu se arata ploi. Probabil irigarea va trebui inceputa cand temperaturile sunt de peste 15C si nu ploua mai mult de 15 zile. In general irigarea se va incepe la sfarsit de martie/ inceput de aprilie cu o irigare saptamanala. Se va trece la 2 irigari saptmanale cand temperatura trece de 24C. Acordati atentie irigarii: faceti testele din videoul de mai jos, urmariti intreg clipul. Irigarea e una din operatiile de intretinere cele mai importante si de cele mai multe ori facuta gresit: 

 • irigat des, mai mult de 2 ori pe saptamana
 • irigatul seara
 • irigatul fara a face diferenta intre zona de soare unde necesarul de apa e mai mare fata de zona cu umbra – unde e necesara mult mai putina apa, poate chiar si jumatate fata de cat e nevoie la soare 
 • Irigatul din cu mana din furtun. Va recomand sa folositi aspersoare de genul: Gardena Aquazoom.

Irigarea corecta a gazonului. TEST IRIGARE

EXEMPLU cu identificarea problemelor intr-un gazon

Fertilizarea

In general aplicarile de ingrasaminte solide trebuie facute la 8-9 saptamani: 2 primavara si 2 toamna, la care se mai poate adauga o fertilizare cu ingrasamant solid in cazul peluzelor cu trafic sau la cele la care se doreste un aspect deosebit, desime, culoare. Suplimentarea cu ingrasaminte foliare care contin microelemente, biostimulatori, fitohormoni, aminoacizi sunt binevenite si se pot face la interval de 3-4 saptamani. Combinatie de aplicari Fertalga+ Fox NK sau Fertalga+Green Up. 

Fertilizarea la inceputul primaverii e descrisa la inceputul articolului. Dupa fertilizarea aceasta de primavara timpurie pentru revenirea gazonului dupa iarna urmatoarea fertilizare va fi cea din luna mai la inceput pentru peluzele cu trafic (SOIL LIFE, BIOTURBO) sau sfarsit de mai pentru peluzele cu trafic mai redus. In luna mai /iunie se vor folosi ingrasaminte pentru vara care contin potasiu: Biomulti, Summer K, SLow K. 

In cazul in care programati o scarificare/aerare cu suprainsamantare la inceputul lunii aprilie atunci in luna martie nu folositi ingrasaminte solide ci doar foliare pentru a suplini necesarul de nutrienti pana la aplicarea ingrasamantului solid la suprainsamantare, urmand ca dupa al doilea tuns al ierbii tinere rasarite in urma suprainsamantarii sa folositi un ingrasamant solid bogat in azot (Slow Green, Bioturbo, Soil Life). 

Daca programati suprainsamantarea in luna mai atunci acum in martie sa aplicati ingrasamant solid. Timpul trecut de la ultima fertilizare din toamna si pana la surpainsamantarea din mai e prea lung si aplicarea unui ingrasamant solid in martie e necesara.

Aici e un ghid pentru alegerea ingrasamantului corect: LINK

Amendarea solului

Puteti folosi ingrasamant/ amendament BIOGEL in cazul peluzelor care au avut anul trecut diferente de culoare sau crestre, peluze infiintate recent pe sol slab sau nisipos. Biogel mareste activitatea biologica din sol si implicit fertilitatea. Il puteti folosi in primavara in doza de 4-5 kg/100 mp. Doar sa fie 5-6 saptamani de a o aplicare anterioara de ingrasamant solid.

Prevenirea si combaterea buruienilor

Se va face doar incepand cu sfarsitul lunii martie, cand buruiana e activa (creste, are frunze verzi). Nu aplicati erbicide pe gazonul proaspat iesit din iarna, pentru ca chiar daca erbicidul e selectiv acesta are un efect de stopare al cresterii si asupra gazonului (inhiba unele procese metabolice).

Peluzele infestate de buruieni se vor erbicida cu erbicid selectiv dupa mijlocul lunii martie, urmand ca dupa aprox 2 saptamani buruienile afectate sa fie indepartate prin scarificare.

In luna mai/ iunie isi fac aparitia buruienile cu frunza ingusta : poa annua, pir, costrei, iarba barboasa, pir tarator: puteti face o reaplicare cu erbicid pe baza de mesotrione in luna mai. Mentionati erbicid in campul OBSERVATII cand plasati comanda pt alte produse.

Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor

In toate anotimpurile iarba e predispusa la boli. Cel mai important e preventia aparitiei lor, acesta se face aplicand ingrasamant solid la 2 luni, suplinirea cu microelemente si biostimulatori cu ingrasaminte sub foma lichida. 

Tundere sa fie facuta regulat, cel putin saptamanal, respectand regula de a nu taia mai mult de ⅓ din lungimea firului. 

Irigarea corecta: irigati doar cand solul e uscat la suprafata, irigati mai putin zonele cu umbra ale curtii. 

Aplicarea la interval de 4 sapt de ingrasamant foliar PHOS Mg ajuta la prevenirea bolilor. Acesta stimuleaza sistemul de aparare al plantei sa produca substante repelente pentru fungi/bacterii patogene fie le intrerupe inmultirea si stopeaza boala. 

Aplicarea de ingrasamant foliar cu calciu (de exemplu FOX NK) ajuta planta sa formeze pereti celulari mai grosi (calciul intra in consitutia peretilor) si o protejeaza de penetrarea fungilor.

Controlul muschiului

Puteti folosi ingrasaminte solide pe baza de sulfat de fier (de exemplu Super Iron); acestea omoara muschiul insa muschiul uscat va trebui scos afara prin scarificare. Noi recomandam direct scoaterea lui prin scarificare (descrisa mai jos) fie cu masina de scarificat fie cu grebla. 

Foarte importanta e preventia aparitiei lui: irigarea corecta si o iarba deasa.

Principalele cauze ale aparitiei muschiului: 

 • umbra extrem de mare, mai putin de 3-4 ore de soare duce la rarirea ierbii in special pe perioada de toamna-iarna cand probabil acolo nu bate soarele deloc. In aceste zone trebuie intervenit primavara cu seminte
 • irigatul des, mai mult de odata pe saptamana in aceste zone umbroase. Se va iriga doar cand solul e uscat la suprafata
 • irigatul seara
 • lipsa unui bun drenaj si un sol mult prea greu (argilos) care retine apa: radacina gazonului nu are aer si iarba se rareste.

Retineti: mai bine mai putina apa decat multa. Irigarea nu e solutia „minune” pentru intretinerea gazonlui, adica daca e galben „il mai irigam putin”- galben poate fi si daca are prea multa apa. Intretinerea corecta a gazonului  implica tunderi regulate, fertilizari, suprainsamantari.

Vizionati aliniatul referitor la irigare, urmariti acel video in totalitate, fara sa sariti, faceti testul din video, setati corect sistemul de irigat (timpi, unghiul aspersoarelor) pentru ca in zonele de umbra sa irigati cu aproximativ 50% mai putin decat la soare.

Scarificarea

Se refera strict la scarificarea  executata cu masina de scarificat folosind arborele cu same sau grebla de scarificat cand dorim doar sa indepartam vegetia uscata aflata inca pe verticala.

Puteti trece cu masina de scarificat folosind arborele cu sarme in luna martie prin gazon sa indepartati firele moarte care stau pe verticala; sa o faceti cand temperatura e ziua de peste 10-12C si se mentine in jurul ei sau creste. Sa o faceti strict cu masina de scarificat cu arbore cu sarme, cu garda masinii mai sus. Urmariti sa nu scoateti mai mult de 30% iarba verde la scarificare (acesta e un indiciu ca masina de scarificat e reglata corect). 

In luna mai/ iunie puteti repeta scarificarea cu arborele cu sarme sa scoateti firele de iarba care sunt batrane (cele care ne-au mentinut gazonul verde pe parcursul primaverii). Indepartand aceste frunze lasa sa treaca mai usor aerul prin iarba care va indeparta umezeala de la roua de dimineata, ploi abundente; asa eliminam si mare parte din riscul de formare a bolilor care sunt in risc mare cand sunt temperaturi de peste 15C noaptea si e umezeala. In perioada de crestere activa a gazonului scarificarea cu arborele cu lame se poate face cu garda masinii mai jos inclusiv sa scoatem iarba uscata de pe sol. Urmariti ca la scarificare mai agresiva (garda masinii la maxim de jos) solul sa fie uscat in primii cm altfel veti scoate foarte multa iarba verde sanatoasa. Urmariti sa nu scoateti mai mult de 30% iarba verde la scarificare (acesta e un indiciu ca masina de scarificat e reglata corect).

Daca aveti foarte multe buruieni in gazon sa cititi la sectiunea Prevenirea si combaterea buruienilor. Se va erbicida dupa jumatatea lui martie urmand ca dupa 2-3 sapt de la erbicidare sa faceti scarificarea sa scoateti buruienile moarte.  (video despre executarea operatiei de scarificare mai jos in sectiunea video).

Aerare si decompactare

La aerare ne referim la folosirea arborelui cu lame al masinii de scarificat sau operatia de scoatere de dopuri de sol cu masini sau unelte specializate (core-aeration). 

Cea mai comuna este scarificarea cu arborele cu lame; aceasta se face de obicei la suprainsamantare cand indepartam si vegetatia moarta de pe sol ca samanta sa faca contact cu solul. Operatia de scarificare cu arborele cu lame e o operatie foarte invaziva si se va face doar cand iarba e in crestere activa (trebuie tunsa saptamanal) si insotita de suprainsamantare. Perioada propice pe parcursul primaverii e in luna aprilie, mai. (tutorial video mai jos la sectiunea video).

Se va face doar in perioada cand iarba e activa, creste (necesita 1-2 tunderi saptamanale) acesta oarecum coincide cu mijlocul-sfarsitul lunii aprilie. Se poate face aerare cu suprainsamantare, top dressing pana la inceputul lunii iunie insa pe cat se poate sa o faceti in perioada optima: de la mijlocul lunii aprilile pana la sfarsit de mai sau in toamna dupa luna august cand temperaturile sunt sub 27C.

Suprainsamantarea

Perioada optima aprilie-mai. Se vor suprainsamanta in martie doar portiunile de gazon foarte afectate de boli, zone unde iarba nu a rasarit bine in urma insamantarii din toamna: irigat incorect, semintele au fost spalate de jetul aspersorului sau ploi abundente; zone fara soare pe perioada de toamna-iarna.

Suprainsamantarea pentru indesirea portiunilor de gazon care s-au rarit in toamna-iarna se va face doar cand avem cel putin 3-4 ore de soare pe acele portiuni, probabil incepand cu luna aprilie cand soarele e mai sus pe cer si umbra e mai scurta.

La suprainsamantare se va folosi o doza de 2-3 kg de seminte / 100 mp in functie de cat de rar e gazonul. Peste seminte se va aplica ingrasamant PROSTART sau BIOSTART P in doza de 2.5-3 kg/100 mp.

Ideal de combinat cu top-dressing si nivelare descrise mai jos. Top dressing-ul nu numai ca ajuta la nivelarea gazonului insa ajuta foarte mult semintele sa germineze mai repede, le tine mai bine umezeala, lasa o suprafata mai plana, mai placuta la tuns. (video mai jos la sectiunea video)

Top dressing si nivelare

Se poate face incepand cu luna aprilie pana la inceputul lui iunie. Iarba trebuie sa fie in perioada activa de crestere, top dressingul si nivelarea de obicei sunt precedate de folosirea arborelui cu lame al masinii de scarificat impreuna cu suprainsamantare, acestea sunt operatii abuzive asupra gazonului si se vor face in perioada descrisa mai sus.

Pentru top-dressing/ nivelare puteti folosi de la balastiera acel pamant nisipos (hamuca, chisai., loess) de culoare maro/ roscat fie simplu fie amestecat cu compost sau turba. Raport pamant nisipos: compost/turba 5-6:1. Il puteti amesteca in roaba sau betoniera. Nu aplicati mai mult de 10 mm peste seminte. In cazul in care aveti denivelari mai mari atunci dupa scarificare completati sa aduceti la un nivel corespunzator, presarati semintele si ingrasamantul pentru suprainsamantare si completati cu amestecul pentru nivelare. Indicat ar fi sa treceti cu un tavalug dupa finalizarea operatiei. Mai jos aveti filmulete care cuprind: repararea unui gazon cu suprainsamantare, nivelare si irigarea dupa suprainsamantare.

Compost gasiti la mag de bricolaj, la 10-15 lei sacul de 40-50 L. Turba gasiti la saci de 220 L vidata la mag de bricolaj sau la centrele de gradinarit. Va recomand compost in loc de turba.

Nu va recomandam folosirea nisipului de constructii varsat pentru aceasta operatie.

Atentie! iarba acoperita complet nu isi revine. In cazul in care aveti diferente mari de nivel preferabil sa faceti 2 nivelari sa ajungeti la planeitatea dorita. Urmatoarea nivelare se va face dupa cel putin 4 luni de la prima.

Gazon nou, insamantare

Perioada optima aprilie-mai. Se vor insamanta in martie doar peluzele pe suprafete mari unde irigarea nu este posibila. GHID COMLET PENTRU INSAMANTARE >>>

Videoclipuri sugerate cu operatiile de primavara

Reparea unui gazon prin scarificare si suprainsamantare. Operatii de la A la Z

Scarificarea gazonului explicata. Ce arbori folosim? Cand o facem?

Irigarea dupa semanarea sau suprainsamantarea gazonului

Suprainsamantarea gazonului explicata

Nivelarea / top dressing

Gazonul la umbra