fbpx

SeminteGazon.ro

Ai iarba? Sa fie verde!

vara

Lucrari in gazon explicate pe intelesul tuturor

Sfarsit de Iunie, Iulie si inceput de August

Intrebari frecvente, hot topics:

# buruieni # erbicidare # tije cu seminte # irigarea #suprainsamantare # fertilizarea vara # gazon rasarit neuniform + buruieni

Ce se intampla in gazon in aceasta perioada?

PREAMBUL – va rugam cititi cu atentie

Cateva probleme des intalnite in aceasta perioada: 

 • Gazonul semanat in primavara
  • afectat de boli dupa o perioada ploioasa >> sectiunea combaterea si prevenirea bolilor
  • imburuienat si eventual rasarit rar >> sectiunea combaterea buruienilor    
 • Gazon matur, semanat in anii anteriori care in luna mai arata excelent insa odata cu venirea caldurilor a inceput sa decada >> sectiunea irigarea 

La temperaturi de peste 28C iarba intra intr-o perioada nefavorabila ei, nu se vor aplica erbicide, se va acorda atentie cantiatii de apa administrate, nu se va iriga in cursul zilei sa racorim iarba (decat maxim 1-2 minute) altfel reducem prea mult temperatura firului de iarba si inducem soc termic, nu se va iriga seara sub nicio forma! 

Nu se va semana, suprainsamanta decat in cazuri exceptionale si se vor lua toate masurile de precautie. 

Acordam atentie marita cantitatii de apa administrata, fertilizarilor.

Un plan de baza pentru fertilizarea gazonului consta in aplicarea regulata de ingrasaminte solide (3-6 pe sezon). Nutritia foliara (lichida) se aplica pentru completarea nutritiei granulare de baza cu microelemente, biostimulatori, bacterii si fungi benefici (PGPR), diversi compusi pentru prevenirea stresului termic si hidric sau prevenirea bolilor. Mai multe detalili la aliniatul Fertilizarea.

Puteti face o scarificare usoara cat sa indepartati frunzele uscate care stau pe verticala – acesta e o metoda foarte buna de prevenire a bolilor in gazon. Mai multe detalii la aliniatul Scarificarea.

Suprainsamantarea sau insamantarea: Mai multe detalii la aliniatul Suprainsamantarea

Situatii cand gazonul e cu pete, decolorari

Generalitati despre intretinerea gazonului. Un minim de stiut!

TEST verificare irigare!

Tunderea
 Pe perioada verii nu incercati experimente sa tundeti iarba mai scurt! Nu incercati sa scapati de buruieni, ciuperci prin tunderi mai scurte! 
 
 

Tip: la tundere, golirea cosului ne i-a mult timp insa daca tundeti mai des el se va umple mai greu, tunderea merge mai repede si in plus gazonului ii place foarte mult. Tunderea deasa determina gazonul sa formeze mai multe frunze, sa se indese si poate suprima natural buruienile plus un aspect de covor des de iarba.

CU CAT TUNDEM MAI DES CU ATAT GAZONUL VA AVEA O VITEZA DE CRESTERE MAI MICA!

Tunderea gazonului e cea mai  importanta operatie pe care o putem face in gazon – cu cat e mai des tuns cu atat mai bine, ideal ar fi de 2 ori pe saptamana si dupa tundere iarba sa fie lasata la 5.5-6 cm.

Tundeti cand gazonul e de un lat de o palma si nu il lasati dupa tuns mai scurt de 3 degete.

NU tundeti mai mult de 30-35% din lungimea firului la tuns pt ca il lasati fara frunze, expuneti tulpinile care sunt galbene si gazonul va avea un aspect neplacut. In cazul in care tundeti si iarba tunsa are o culoare mai putin verde decat gazonul netuns inseamana ca tundeti prea mult din ea. 

Nu tundeti mai scurt gazonul crezand ca asa scapati de buruieni. Ele se vor dezvolta la noua inaltime de tundere, vor creste si dezvolta pe orizontala. In special poa annua, ea va da seminte si la inaltimea de 3 mm. 

NU tundeti scurt gazonul crezand ca asa va da mai mult timp pana la urmatoare tundere!! Total gresit ! daca doriti sa il tundeti mai rar atunci trebuie sa il lasati cat mai inalt dupa tundere. Iarba creste in aceasta perioada cam 3-4 cam pe saptamana iar ca sa respectati regula de a nu taia mai mult de 30-35% din lungimea firului dupa tundere sa tundeti iarba la cea mai inalta treapta a masinii de tuns, de obicei coincide cu 6-7 cm >> 6-7 cm dupa tundere + o saptamana de crestere  3-4 cm >> 10 cm care o tundeti iar la 6-7 cm si astfel respectati regula de ⅓. 

Ascutiti regulat cutitele masinii de tuns. 

Tunderea a mai mult de 30-35% din lungimea firului duce la expunerea tulpinilor care sunt galbene

Cutite neascutite, putere prea mica a masinii de tuns, inaltime prea mica de tundere, probabil si tunds mai mult de 30-35% din lungimea firului- deja se tund si tulpini

Cutit nou (ele sunt vandute neascutite) vs cutit ascutit

Irigarea

Acordati atentie irigarii: faceti testele din videoul de mai jos, urmariti ambele tutoriale.

Mai bine sa fie o carenta de apa decat apa in exces!

Incercati sa egalati temperatura cu litri de apa administrati, e un punct de reper destul de bun. Adica daca avem temperaturi de 30 C in medie in timpul saptamanii irigati cu 30 L /mp/sapt, in 2 irigari/sapt cate 15 L/mp/irigare.(in tutoriale gasiti cum alfati cat timp trebuie sa lasati aspersoarele sa functioneze ca sa aveti 15 L -15 mm de apa).

Un alt reper pt irigare e sa faceti urmatoarea irigare cand dupa o irigare de 15 mm de apa/mp solul e uscat bine la suprafata.

Urmariti iarba pe langa borduri, suplimentati cu apa pe langa borduri odata pe sapt daca iarba da semne ca sufera pe alocuri – probabil ca fundatia bordurii e mai proeminenta si iarba nu are suficient sol care sa retina apa indeajuns. 

Cand temperaturile trec de 30-33C peluzele formate pe substart nisipos ar trebui irigate la 2 zile, dimineata cu cate 12-15 L de apa/mp. In cazul peluzelor cu pamant argilos e suficient sa irigati de 2 ori pe sapt cu cate 15 mm de apa/mp.

In cazul perioadelor cu canicula prelungita odata pe sapt la o irigare puteti administra 20 L/mp (20 mm) insa doar la peluzele aflate in soare mai toata ziua nu si celor umbrite.

Nu se va iriga in cursul zilei ca sa racorim iarba (decat maxim 1-2 minute) altfel reducem prea mult temperatura firului de iarba si inducem soc termic.

Nu se va iriga seara sub nicio forma! Combinatia umezeala si temp peste 16C nopatea sunt foarte favorabile inmultirii microorganismelor daunatoare.

Irigarea e una din operatiile de intretinere cele mai importante si de cele mai multe ori facuta gresit: 

 • irigat des, mai mult de 2 ori pe saptamana formeaza o “perdea” impermeabila la aer, aer de care radacina, bacteriile si fungii benefici din sol cu care radacina gazonului e in simbioza (care o ajuta sa extraga nutrientii din sol) raman fara aer (ele sunt in general aerobe) rezultatul: gazonul se rareste, apar buruienile si solul se compacteaza 
 • irigatul seara; frunza de iarba e formata din celuloza la fel ca si tricoul de bumbac, tinut cateva ore umed si cald incepe sa miroase pt ca se dezvolta bacterii in el, la fel e si la iarba; irigatul seara face ca iarba sa ramana umeda mult mai mult timp a doua zi dimineata (roua e mult mai seminificativa, apa din sol se evapora pe timpul noptii si condenseaza pe firul rece de iarba);
 • irigatul fara a face diferenta intre zona de soare unde necesarul de apa e mai mare fata de zona cu umbra – unde e necesara mult mai putina apa, poate chiar si jumatate fata de cat e nevoie la soare;
 • irigatul din mana. Daca nu aveti sistem de irigat va recomand sa folositi aspersoare de genul: Gardena Aquazoom; Pt a iriga suficient (15 L apa/mp/irigare) o suprafata de 50 mp e nevoie de aprox 35 minute de irigare facuta cu mana si furtunul ( la un debit de 20 L de apa/minut; verificati debitul: in cat timp se umple o galeata de 10 /20L asa aflati debitul/ minut); 
 • facuta prea des, mai mult de 2 ori pe saptamana duce la un sol umed aproape permanent la suprafata care favorizeaza germinarea semintelor de buruieni. Semintele de buruiana viabile sa rasara sunt in primi 0.5-1.5 cm. Irigarea se va face rar, abundent si urmatoarea irigare se va face cand solul e uscat la suprafata cel putin in primul cm;
 • irigatul cu cantitati mici de apa (facand testul din tutorial, aflati cu cata apa irigati/mp). Irigatul se face cu minim 10-12 L apa/mp/irigare, acesta e o cantitate minima de apa care poate ajunge la adancime. Irigarea de cateva minute duce la administrarea unei cantitati mici de apa 3-5 L apa/mp care in zilele cu 24 C se evapora pana la ora 13 si gazonul ramane fara apa cateva ore. 

Irigatul corect: 

 • irigati abundent gazonul, apa sa intre adanc in sol, la 15-20 cm adancime astfel favorizam dezvoltarea radacinii gazonului si nu germinarea semintelor de buruieni care sunt viabile pt germinare in general doar in primul 1-2 cm de sol; pt aceasta irigare abundenta e nevoie de 15 mm de apa/ irigare.
 • lasand solul sa se usuce la suprafata oprim sau cel putin reducem inmultirea bacteriilor/ fungilor daunatori care sunt in primii 1-2 cm de sol si doar asteapta umezeala, caldura si o iarba slabita ca sa “isi faca de cap”
 • cat mai rar si abundent ca sa reducem timpul cat frunza de iarba e umeda: repet umezeala si caldura favorizeaza inmultirea fungilor/ bacteriilor daunatoare al caror numar cand trece de “pragul critic”  iarba nu le mai face fata prin mecanismele de autoaparare;
 • irigatul trebuie vazut ca si o completare a apei in sol, adica irigam abundent sa fie apa la adancime si apoi periodic o completam. O putem compara cu mersul la “PECO”. Umplem suficient rezervorul si revenim sa completam. Stiti cum e cu mersul cu indicatorul pe rosu, nu face bine, exact la fel e si la iarba. Iarba cand nu are apa, inseamna ca nu poate dizolva nutrientii din sol, fara ei in prima faza nu mai produce “anticorpi” si apoi isi reduce cresterea, isi pliaza frunza sa reduca transpiratia. 

Semne ca gazonul sufera de lipsa apei: 

 • ia o culoare verde inchis, cu o tenta albastruie. Substantele din planta sunt mult mai concentrate (nu mai e apa suficienta in celula) si de aici culoarea mai inchisa; 
 • la calcare urma pasului ramane bine definita in iarba, cu un luciu caracteristic
 • daca treceti cu mana prin ea se simte anemica, nu are vitalitate, frunza pare mai “atoasa”

Interveniti imediat cu o cantitate mare de apa: 15-20 L de apa/mp si feriti de calcare 1 zi.

Galerie: primele semne ca gazonul sufera (>>> slide)

Gazonul intr-un stadiu avansat de deshidratare:

Testarea irigarii

In caz ca nu aveti sistem de irigat folosit aspersor de tipul acesta. In imagine aspersor Gardena Aquazoom

Irigarea corecta a gazonului explicata pe larg

TEST IRIGARE

Fertilizarea

Fertilizarea cu ingrasaminte solide pe perioda verii cand avem teperaturi de 28C: cuvant cheie „moderatie”: prea mult strica, prea putin la fel.

Aplicarea de ingrasaminte in exces pot duce la cantitate mare de azot in sol care duce la formarea de frunze suculente foarte predispuse la atacul fungilor.

Prea putin azot: planta nu creste, nu se dezvolta si e predispusa bolilor.

Mai jos aveti un ghid pentru ratele de aplicare ale ingrasamintelor pt vara, doza mai mica de ingrasamant va ajunge pe o perioada mai scurta 5-6 saptamani urmand ca dupa vara sa faceti fertilizarea cu cantiatea normala eventual dupa scarificarea cu sarme de dupa vara.

 

Nu aplicati ingrasaminte solide la temperaturi extreme de peste 30-33C, mai bine aplicati ingrssaminte lichide si folositi cele solide cand se mai domolesc temperaturile.

Fertilizarea peluzelor tinere insamantate in primavara se va face cu ingrasaminte solide cu un raport N:K (azot:potasiu) echilibrat de ex NPK 16.0.15 la doze ceva mai mici: limita inferioara de aplicare recomandata nu mai putin de 2 kg/100mp. 

Peluzele mature semanate anul trecut se pot fertiliza cu ingrasaminte solide cu raport NPK ex 8.5.17 cu 3-4 kg/100 mp. 

Detalii pentru aplicarea ingrasamintelor gasiti la tab-ul APLICARE. Va rugam cititi.

Ingrasaminte >>

Ingrasaminte cu zeolit, granulatii microgranulate profesioanle >>

Aplicarea de ingrasaminte lichide care contin microelemente, biostimulatori  sunt deosebit de folositoare. Pe perioada de vara radacina gazonului nu mai este foarte eficienta, aplicarea de ingrasaminte lichide aduc rapid un aport de nutrienti fiind absorbite prin frunza cu rezultate in scurt timp.  

 

Daca e nevoie sa aplicati ingrasaminte la sfarsit de iunie si deja sunt temperaturi ridicate peste 28C folositi unul din cele de mai jos:

 • Zeotech mini Spring and Summer doza de 2-2.5 kg /100 mp (e suficient pt 5-6 saptamani), dupa vara si la tomana se poate folosi 3-3.5 kg/100 mp (pt 10 saptamani)
 • Soil Life 2.5 kg/100 mp (suficient pt 7 saptamani); se poate folosi  dupa vara si la toamna  3 kg/100 mp (pt 8 saptamani)
 • Action 3 kg/100mp (suficient pt 6 sapt), dupa vara si la toamna se poate folosi 3.5-4 kg/100 mp (pt 8 saptamani)
 • Zeotech mini Autumn 3.5-4 kg/100 mp (suficient pt 8 saptamani), se poate folosi si toamna tarziu 3-4 kg/100 mp (suficient pt intreaga iarna)
 • Vigor+ 4 kg/100 mp (suficient pt 8 saptamani), se poate folosi toamna tarziu 4 kg/100 mp (suficient pt intreaga iarna)
Zeotech mini Spring and Summer, Action, Soil Life sunt ingrasaminte ALL-SEASON, le puteti folosi in orice perioada a anului, vara cu o doza ceva mai mica.

Oricare din aceste ingrasaminte sa le aplicati neaparat dupa al doilea tuns al gazonului infiintat in aceasta primavara. Ele furnizeaza nutrienti suficienti pentru aproximativ 5-6 saptamani in aceasta perioada mai calda la dozele inferioare.

Ingrasamintele SOIL LIFE, Zeotech mini Spring and Summer, Action le puteti folosi inclusiv dupa vara, la toamna sau inainte de iarna.

Peluze mature majoritar festuca arundinaceea

Preferabil ingrasaminte cu azot mai putin de exemplu Vigor+, Autumn sau Zeotech mini Spring and Summer la o o doza mai mica.

Peluze mature majoritar lolium perenne, poa pratensis

Acestea fiind mai mari consumatoare de nutrienti puteti folosi Action, Zeotech mini Spring and Summer, Soil Life.

Ingrasaminte foliare

Va recomandam sa le aplicati pentru mentinerea gazonului in forma maxima la interval de 3-4 sapt: combinatie de Fertalga+FOX NK alternat de Fertalga+IronGreen. La inceputul verii si vara va recomandam in special Fertalga+FOX NK acestia au impact deosebit de pozitiv asupra metabolismului plantei de gazon ajutand la crearea de pereti celulari mai grosi care previn atacul fungilor, pierderea apei, etc. Pentru desmine si culoare in special la peluzele formate din lolium perenne/ poa pratensis va recomandam IRONGREEN.

In cazul peluzelor in stare slaba aplicati Fertalga+FOX NK de 3 ori in decurs de 4-5 saptamani. Ideal intercalat si IRONGREEN.

Aplicarea corecta a ingrasamintelor solide impartiti cantitatea necesara de ingrasamant in doua jumatati. Cu o jumatate va duceti pe o directie si cu cealalta jumatate perpendicular pe prima directie. Preferabil sa le aplicati dupa tuns si apoi irigat. Bobitele sa ajunga pe sol ca sa nu le absorbiti cu masina de tuns.

Ingrasamintele lichide (foliare) administrate cu 5 L apa/100 mp: ar trebui sa puteti sa mergeti la fel ca in modul descris mai sus. 

Dupa aplicarea ingrasamintelor solide trebuie irigat cu 8-10 L apa/mp. Daca se anunta o perioada ploioasa aplicati inainte de o ploaie sa nu mai suplimentati inutil solul cu apa. Sa va asigurati ca ploua suficient (8-10 L apa/mp) verificati prognoza meteo ex vremea.ido.ro. 

Dupa aplicare ingrasamintelor lichide nu e nevoie sa irigati. Se va iriga dupa cateva ore de la aplicare doar in cazul in care e foarte cald (temp peste 28C, se aplica dimineata) insa foarte putin irigat, un dus scurt. Daca se aplica dupamasa roua e suficienta si nu e nevoie de irigare.

Peluze intretinute cu ingrasamintele recomandate de noi (slide >>>)

Amendarea solului

Puteti folosi ingrasamant/ amendament BIOGEL in cazul peluzelor care au avut anul trecut diferente de culoare sau crestere semnificative, peluze infiintate recent pe sol slab sau nisipos. Biogel mareste activitatea biologica din sol si implicit fertilitatea. Il puteti folosi in primavara in doza de 4-5 kg/100 mp. Doar sa fie 5-6 saptamani de a o aplicare anterioara de ingrasamant solid.

Prevenirea si combaterea buruienilor

Peluzele tinere insamantate in aceasta primavara la care nu a fost aplicat erbicid preemergent la semanare foarte probabil acum sunt extrem de imburuienate. In mod normal nu se aplica erbicide cand suntem intr-o perioada cu peste 28C. 

In cazul imburuienarii cu buruieni cu frunza lata probabil tunsul mai des de 2-3 ori pe saptamana le va tine sub control urmand ca intr-o perioada favorabil sa aplicati si erbicid. 

In cazul buruienilor cu frunza ingusta: pir, mohor, iarba barboasa , etc: 

 • In cazul infestarii masive, efectiv e mai multa frunza de buruiana decat de gazon s-ar putea aplica erbicid impotriva lor; aceste buruieni vor forma multe tulpinite, care se vor intinde pe sol, si vor suprima complet gazonul pe 10-25 cm deci erbicidarea cu erbicid selectiv trebuie luata in calcul chiar daca nu suntem intr-o perioada optima, insa pe cat se poate la temp de sub 33C. Orice saptamana in plus duce la imbatranirea lor si eficacitatea erbicidelor e mult mai scazuta. Cand buruienile au deja 4-5 tulpinite erbicidele nu prea le mai controleaza. Tunderea mai deasa le poate tine in frau pe unele buruieni. 

NU TUNDETI mai scurt de 3 degete crezand ca scapati de buruieni !!! In special cele cu frunza ingusta pot tolera chiar mai bine decat gazonul tunderea joasa!! Tundeti mai des nu mai jos. 

 

Pana atunci creati conditiile favorabile gazonului nu buruienilor: 

 • Aplicarea de ingrasaminte solide dupa tunsul 2-3 in cazul peluzelor tinere
 • Suplimentarea cu microelemente; ingrasaminte lichide: Fertalga, Fox NK, Irongreen, acestea nu numai ca ajuta planta sa formeze substante nutraceutice in cantitate mai mare dar vor da culoare si desime gazonului  
 • Tundeti regulat, nu mai scurt de 3 degete fara a lua mai mult de ⅓ din lungimea firului
 • Irigati rar de 2 ori pe sapt si abundent 15-20 mm de apa (15 L /mp). Egalati temperatura in grade celsius cu L de apa /mp/sapt. Irigarea facuta des favorizeaza dezvoltarea buruienilor si dauneaza gazonului. 

 

Mai multe despre buruieni cu frunza lata si frunza ingusta : 

Identificarea lor: link

Combaterea lor: link 

Principalele cauze ale aparitiei buruienilor in gazonul matur: link

Aplicarea erbicidelor cand buruiana e deja batrana nu numai ca e posibil sa nu o afecteze, insa si daca o afecteaza buruiana “nu se evapora”, “cadavrul” ei tot acolo ramane si dureaza o periaoda lunga sa dispara. Daca buruiana e observata in stadiu incipient, se poate combate usor cu erbicid si o usoara scarificare o scoate cu radacina cu tot.

NU SE APLICA ERBICID PE UN GAZON STRESAT (se includ periaodele cu temp peste 28C), SLABIT.

Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor

Fungi, bacterii daunatoare

Dupa perioade ploioase (peste 3-4 zile cu ploi) urmate de nopti cu temperaturi de peste 16C iarba e supusa infestarii cu unele boli. Verificati prognoza meteo, luati in considerare aplicare de fungicide preventive.

Puteti aplica preventiv fungicide. In cazul peluzelor mature peste 8 luni de la infiintare riscurile sunt minime insa in cazul celor tinere (infiintate in primavara aceasta) sunt susceptibile. riscul este foarte mare.

Nu aplicati FUNGICIDE pana nu stiti daca e cazul sa folositi. La link-uri utile aveti un link (Pete maro, boala sau altceva?). Degeaba aplicati fungicide pe un gazon care duce lipsa de apa, pete de urina, etc! 

 

Pete maro in gazon boli sau alte anomalii + remediu.LINK>>

 

 

Refacerea gazonului vara dupa boli , fungicide,etc LINK

 

 

Disclaimer

Fungicidele enumerate mai jos nu sunt omologate pt gazon in Romania si unele sau toate pot fi aplicate decat de personal autorizat. Informatiile prezentate sunt preluate din publicatii de profil din Occident, etichete si mod de utilizare pentru produse fitosanitare (substantele active, dozele, aplicarea); numele comercial n Romania poate fi diferit de cel din Occident, mai jos gasiti numele comerciale folosite in Romania.

Informatia are caracter informativ nu ca si recomandare, este preluata din surse de specialitate. 

 

In cazul peluzelor unde au aparut boli imediat dupa de perioada ploiosa (petele au parut la 24-48h de la oprirea ploilor)  puteti folosi  Ridomil Gold MZ 68 WG (plic 25 gr); se folosec 25 gr + 10 L apa /100 mp. Acesta are efect curativ si preventiv pt  Phytium si alte boli asociate cu umezeala si temp peste 16-18 C noaptea.  

 

Dupa 7 zile puteti aplica un fungicid sistemic care in special are efect preventiv pt un spectru larg de boli: fungicid Signum 15 gr+10 L apa/100 mp  sau Amistar 10 ml + 10 L apa/100mp . Puteti adauga Switch 10 gr in solutie cu oricare din cele 2 fungicide mai ales daca specia de baza e festuca arundinacea pentru un control mai bun al brown patch.

 

La peluzele mature in perioadele de vara cu temp peste 16C noaptea si mai mult de 4 zile de precipitatii puteti folosi fungicidele (enumerate mai jos) ca si preventie sau curativ mai ales daca gazonul nu a fost scarificat, fertilizat. Aplicati local daca nu aveti zone intinse sau foarte multe zone afectate.

FUNGICID recomandat SIGNUM sau Amistar. fungicid Signum 15 gr+10 L apa/100 mp  sau Amistar 10 ml + 10 L apa/100mp . Puteti adauga Switch 10 gr in solutie cu oricare din cele 2 fungicide mai ales daca specia de baza e festuca arundinacea pentru un control mai bun al brown patch. Pt substantele active din Signum in occident bolile combatute/ prevenite in gazon :Anthracnose,Brown Patch, Dollar Spot, Fairy Ring, Fusarium Patch, Gray Leaf  Spot, Gray Snow Mold, Leaf Spot, Melting Out, Necrotic Ring Spot, Pink Patch, Pink Snow Mold, Powdery Mildew, Pythium Blight, Pythium Root Disfunction,Rapid Blight,Red Thread, Rhizoctonia Leaf or Sheath Blight, Rust, Summer Patch, Take-all Patch, Yellow Tuft.  

Se va folosi solutia preparata corect. Pregatiti solutie doar  pentru suprafata care o aveti. Folositi regula de trei simpla sa faceti calculul pt necesarul de substanta si apa in functie de mp. 

In cazul peluzelor tinere, infiintate in urma cu mai putin de 5 luni se pot aplica fungicide preventive. 

Pe peluzele sanatoase, mature, peste 12 luni de viata nu se recomanda folosirea de fungicide preventive. 

 

Cum aplicam corect fungicidele?

 

Se va face doar de catre personal autorizat.

Aplicarea fungicidelor se va face preferabil pe gazonul tuns si nu se va tunde 3-4 zile de la aplicare. 

Ar fi bine sa nu ploua 5-6 ore de la aplicare (in mod normal sunt suficiente 2 ore). 

Aplicati pe iarba zvantata pe cat posibil, preferabil dimineata dupa ce se ridica roua. 

Aplicati fungicidele cu 10 L de apa/100 mp impreuna cu doza recomandata pentru 100 mp.  Planta trebuie imbaiata in intregime. Folositi o presiune cat mai ridicata pentru aplicare, o duza care pulverizeaza cu presiune si jet fin.

Nu aplicati la mijlocul zilei pt ca exista posibilitatea ca solutia sa se evapore plus planta nu e activa sa absoarba solutia. 

A doua zi dupa aplicare irigati.

Folositi masca, manusi, nu lasati animalele pe iarba timp de 2 ore de la aplicare (Cam atat dureaza se se usuce solutia pe frunza). 

Nu dati iarba tunsa la animale. Inchideti ferestrele cand aplicati; sa nu bata vantul.

Cititi eticheta in intregime. 

Daca exista o boala in gazon aplicati fungicidul curativ, dupa 3-4 zile aplicati ingrasaminte foliare si apoi dupa alte cateva zile ingrasaminte solide (daca e cazul) si eventual fungicide preventive.

 

Refacerea gazonului vara dupa boli , fungicide,etc LINK

Pete maro in gazon boli sau altceva?

Putem reduce semnificativ riscurile daca avem grija ca iarba sa aibe o crestere continua: sa aibe suficineti nutrienti in sol si apa; cand acestia lipsesc iarba reduce in prima faza producerea de “anticorpi” (pastreaza nutrientii pt functii esentiale) si apoi isi reduce cresterea, deja iarba e “stresata” si aparitia bolii are mari sanse. 

Cel mai important e preventia aparitiei lor, acesta se face:

 • tunderea sa fie facuta regulat, cel putin saptamanal, respectand regula de a nu taia mai mult de ⅓ din lungimea firului; 
 • irigarea corecta: irigati doar cand solul e uscat la suprafata, irigati mai putin zonele cu umbra ale curtii;
 • aplicarea la interval de 5-6 sapt sau cand conditiile sunt favorabile dezvoltarii bolilor (perioade lungi ploioase de 3-4 zile cu temperaturi de peste 16C noaptea) de ingrasamant foliar PHOS Mg ajuta la prevenirea bolilor. Acesta stimuleaza sistemul de aparare al plantei sa produca substante repelente pentru fungi/bacterii patogene fie le intrerupe inmultirea si stopeaza boala;
 • aplicarea de ingrasamant foliar cu calciu (de exemplu FOX NK) ajuta planta sa formeze pereti celulari mai grosi (calciul intra in consitutia peretilor) si o protejeaza de penetrarea fungilor;
 • suplinirea de cel putin 3 ori cu ingrasamant solid (odata primavara si de doua ori toamna); Gazonul consuma mai multi nutrienti decat poate „produce” solul.

Daunatori: larve, insecte

In cazul in care apar in iarba zone cu iarba care nu mai creste (chiar daca ati aplicat ingrasamant solid recent), apoi se brunifica, atat de forma circulara cat neregulata e posibil sa aveti o infestare cu larva de care mananca radacina. Verificati scotand o mostra de iarba cu sol pana la adancimea de 10 cm si controlati daca exista viermi (nu rame). Aplicati insecticid si irigati abundent cu 15-20 L apa/mp ca insecticidul sa ajunga la adancimea a care sunt viermii. Aplicarea insecticidului se va face cu minim 10 L apa/100 mp. NU aplicati insecticide pana nu verificati daca aveti daunatori.

Controlul muschiului

Puteti folosi ingrasaminte solide pe baza de sulfat de fier (de exemplu GREEN anf CLEAN); acesta omoara muschiul insa muschiul uscat va trebui scos afara prin scarificare. Noi recomandam direct scoaterea lui prin scarificare (descrisa mai jos) fie cu masina de scarificat fie cu grebla. 

Foarte importanta e preventia aparitiei lui: irigarea corecta si o iarba deasa.

Principalele cauze ale aparitiei muschiului: 

 • umbra extrem de mare, mai putin de 3-4 ore de soare duce la rarirea ierbii in special pe perioada de toamna-iarna cand probabil acolo nu bate soarele deloc. In aceste zone trebuie intervenit primavara cu seminte
 • irigatul des, mai mult de odata pe saptamana in aceste zone umbroase. Se va iriga doar cand solul e uscat la suprafata
 • irigatul seara
 • lipsa unui bun drenaj si un sol mult prea greu (argilos) care retine apa: radacina gazonului nu are aer si iarba se rareste.

Retineti: mai bine mai putina apa decat multa. Irigarea nu e solutia „minune” pentru intretinerea gazonlui, adica daca e galben „il mai irigam putin”- galben poate fi si daca are prea multa apa. Intretinerea corecta a gazonului  implica tunderi regulate, fertilizari, suprainsamantari.

Vizionati aliniatul referitor la irigare, urmariti acel video in totalitate, fara sa sariti, faceti testul din video, setati corect sistemul de irigat (timpi, unghiul aspersoarelor) pentru ca in zonele de umbra sa irigati cu aproximativ 50% mai putin decat la soare.

Scarificarea

Se refera strict la scarificarea  executata cu masina de scarificat folosind arborele cu same sau grebla de scarificat cand dorim doar sa indepartam vegetatia uscata aflata inca pe verticala.

Puteti trece cu masina de scarificat folosind arborele cu sarme sa indepartati firele moarte care stau pe verticala NU si cele de pe sol; ar fi bine sa nu scarificati daca temperatura e de peste 30C. Sa o faceti strict cu masina de scarificat cu arbore cu sarme, cu garda masinii jos cu iarba tunsa in prealabil la 5 cm. Urmariti sa nu scoateti mai mult de 20% iarba verde la scarificare (acesta e un indiciu ca masina de scarificat e reglata corect). 

ATENTIE! scarificarea cu arborele masinii la maxim de jos se va face doar cand solul e uscat altfel riscati sa scoateti extrem de multa iarba verde sanatoasa si temperaturi propice pt regenerare sub 28C  si daca se justifica.

Vara puteti sa scoateti firele de iarba care sunt batrane (cele care ne-au mentinut gazonul verde pe parcursul primaverii). Indepartand aceste frunze lasa sa treaca mai usor aerul prin iarba care va indeparta umezeala de la roua de dimineata, ploi abundente; asa eliminam si mare parte din riscul de formare a bolilor care sunt un risc mare cand sunt temperaturi de peste 15C noaptea si e umezeala. In perioada de crestere activa a gazonului scarificarea cu arborele cu lame se poate face cu garda masinii mai jos inclusiv sa scoatem iarba uscata de pe sol. REPET: Urmariti ca la scarificarea mai agresiva (garda masinii la maxim de jos) solul sa fie uscat in primii cm altfel veti scoate foarte multa iarba verde sanatoasa. Urmariti sa nu scoateti mai mult de 20% iarba verde la scarificare (acesta e un indiciu ca masina de scarificat e reglata corect).

Scarificarea cu lame ("aerare")

Exclus pana la inceputul-mijlocul lunii august cand temperaturile incep sa scada sub 24C. Se va face doar de catre persoane instruite, cu experienta dovedita.

Suprainsamantarea

Exclus in perioada sfarsit de iunie – inceput/ mijloc de august. Necesita cunostinte, observatii atente. Se va face doar de catre persoane instruite, cu experienta dovedita.

Top dressing si nivelare

Exclus. Se va face doar de catre persoane instruite, cu experienta dovedita.

Gazon nou, insamantare

Exclus pana la inceputul-mijlocul lunii august cand temperaturile incep sa scada sub 24C. Se va face doar de catre persoane instruite, cu experienta dovedita.

Videoclipuri sugerate cu operatiile de toamna

Reparea unui gazon prin scarificare si suprainsamantare. Operatii de la A la Z

Scarificarea gazonului explicata. Ce arbori folosim? Cand o facem?

Irigarea dupa semanarea sau suprainsamantarea gazonului

Suprainsamantarea gazonului explicata

Nivelarea / top dressing

Gazonul la umbra