fbpx

SeminteGazon.ro

Calendar lucrari in gazon pentru mentinerea lui sau revitalizare

Aici gasiti calendarul lucrarilor de efectuat in gazon de-a lungul anului. E un calendar orientativ ca dvs sa puteti sa va planificati lucrarile din timp. Operatiile cheie vor fi publicate la sectiunea sfaturi tehnice si canalul nostru de youtube.

Calendar gazon
Septembrie

Gazonul de anul viitor il pregatim din aceasta toamna. Revenirea lui dupa iarna, desimea, rezistenta la boli si canicula sunt determinate de cat de bine il pregatim in toamna. Septembrie-octombrie este perioada cea mai propice pentru insamantare sau suprainsamantare

Irigarea

Odata cu scaderea temperaturilor reduceti din nr de irigari saptamanale de la 3 la 2 sau de la 2 la una singura. 

Intre udari primul cm de sol sa fie uscat. 

Nu irigati la o udare cu mai putin de 8-10 L apa/mp/irigare;  fie cumulati toata cantitatea de apa necesara pe saptamana intr-o singura udare fie impartiti cantitatea saptamanala de apa in 2 irigari. 

In medie cantitatea de apa suficienta la temp de 25C e de 18- 20 L/mp/sapt. Ajustati in functie de semnele care le da gazonul; primele semne ca are nevoie de apa vor fi langa bordurile si trotuarele expuse la soare sau daca dupa calcare nu se ridica in cateva minute. Un alt semn ca iarba are nevoie de apa e ca apar unele zone de o culoare verde mai inchisa – vor fi acele zone mai expuse la soare sau unde aspersoarele nu iriga bine.

Mai bine mai putina apa decat multa. Oricand gazonul care sufera de apa dupa o udare isi revine insa daca apar boli din cauza umiditatii excesive lucrurile se complica mult.

In cazul in care faceti suprainsamantare sau insamantare vizionati clipul dedicat din partea de jos a paginii.

Tunderea

Inaltimea de tundere recomandata de noi e 7-8 cm. Acum iarba va incepe sa creasca mai repede odata cu scaderea temp sub 27C. In mod normal ea creste cam cu 0.5-1 cm/zi in functie de specie. Ca sa respectati regula de ⅓ pastrati gazonul la 7-8 cm, dupa 3 zile el va creste 2-3 cm – ajunge la 10 cm –  si asa reusiti sa respectati regula de a nu taia mai mult de o treime din el fara sa fiti nevoit sa il tundeti des. La lolium vor fi nevoie de tunderi la 3-4 zile, festuca arundinaceea la 5-6 zile. 

Combaterea buruienilor

Puteti aplica erbicid selectiv pe baza de mesotrione (daca mix-ul de iarba va permite). Speciile le gasiti pe eticheta verde de marimea unei palme pe cutia semintelor, sac sau cautati pe net un site care comercializeaza acel mix.  Va recomand  sa aplicati erbicid pe baza de mesotrione (produs cu concentratia de 100 gr/L)   10 ml /100 mp cu 5 L apa. LINK erbicid.

Scarificarea

Foarte utila este  scarificarea gazonului in luna septembrie. Mai mult ca sigur cei care au semanat anul acesta mix-uri pe baza de festuca arundinaceea (Royal Blue, Safari Play LS) nu vor fi nevoiti sa scarifice.  Daca ati erbicidat asteptati 2-3 sapt si apoi scarificati ca sa scoateti si buruienile moarte si eventual suprainsamantati daca doriti. 

Foarte important: nu aplicati fertilizant solid cu mai putin de 4-5 sapt inainte de a face scarificarea pentru ca la scarificare ve-ti scoate/absorbi cu masina de tuns bobitele de fertilizant de pe sol.

Se poate scarifica si la inceputul lunii octombrie fara probleme. Dupa scarificare/suprainsamantare sa fie 3 saptamani cu temperaturi de peste 6-7 C ziua si sa nu fie temperaturi negative noaptea.

Daca iarba acopera mai putin de 70% din sol atunci folositi la scarificare arborele cu lame si suprainsamantati.

Daca iarba e deasa si doar prezinta fire uscate/ moarte natural saui aveti zone izolate in gazon afectate de boala atunci scarificati doar cu arborele cu sarme si interveniti cu seminte doar in locurile cu iarba rara.

Ingrasamant solid / foliar

Luna septembrie si inceputul lunii octombrie e cea mai favorabila perioada pentru insamantare sau suprainsamantare.

Pe parcursului anului pentru un gazon in stare buna, des, verde e nevoie de 3-4 fertilizari anuale din care 2 trebuie facute toamna. E perioada cand gazonul acumuleaza carbohidrati pentru iarna si pentru revenirea din primavara. 

Nu aplicati ingrasamant solid daca doriti sa scarificati in curand. Puteti aplica ingrasamant foliar in schimb.

Fertilizanti pentru toamna: 

    • daca nu faceti suprainsamantare: SOIL LIFE 2.5-3 kg/ 100mp in septembrie , BIOGEL  5 kg/100 mp in octombrie
    • PROSTART / BIOSTART 2.5-3 kg/ 100 mp  daca faceti insamantare urmat de SLOW GREEN sau SOIL LIFE 2.5-3 kg/100mp  in oct dupa ce iarba a fost tunsa de 2 ori;
    • PROSTART/BIOSTART 2.5-3 kg/ 100 mp  daca faceti suprainsamantare intr-un gazon care prezinta mai putin de 70% iarba; fertilizantul PROSTART/BIOSTART P il imprastiati peste seminte urmat de SLOW GREEN sau SOIL LIFE (2.5-3 kg/100 mp )  la mijloc de octombrie dupa ce noua iarba rasarita a fost tunsa de 2-3 ori;
  • BIOGEL 5 kg/100 mp  la suprainsamantare daca iarba acopera peste 90% din sol  inainte de suprainsamantare; la mijloc de octombrie SLOW GREEN / SOIL LIFE 3 kg / 100 mp;


-foliari: combinatie de Fertalga + ( FOX NK sau GREEN UP) cate 100 ml din fiecare cu 5 L apa/100mp; acestia se pot aplica oricand dupa primul tuns al gazonului nou (al ierbii din noile seminte) din  insamantare sau suprainsamantare.

Pentru activarea solului folositi Ferthumic 250 ml cu 5 L apa/ 100mp dupa care irigati abundent.

LINK fertilizanti

Folositi in aceasta toamna ingrasamantul BIOGEL in cazul in care solul dvs e slab, nisipos, ati avut probleme cu boli in gazon, nu retine apa, iarba are zone unde se decoloreaza mai repede. Acest ingrasamant accelereaza refacerea microecosistemului din sol cu impact deosebit de favorabil asupra gazonului dvs. .

Suprainsamantare

Sa o faceti daca doriti sa duceti gazonul la “un nivel superior”; daca gazonul e rar datorita unei insamantari nereusite sau  exista zone deteriorate de la fungi; daca doriti sa schimbati specia predominanta din gazon pentru al face mai rezistent sau cu intretinere mai redusa. Se poate face trecerea de la festuca rubra sau lolium la alte specii. Nu se poate reveni de la festuca arundinaceea la specii ca lolium, poa pratensis.

Videoclipuri sugerate cu operatiile de toamna in gazon